Vanaf januari 2016 is Jan Koolen interim-dirigent van Fanfare St. Liduina uit Kelpen-Oler.

Jan werd geboren op 5 februari 1957 te Ell. In 1985 behaalde hij aan het Maastrichts Conservatorium diploma’s voor tuba en schoolmuziek. Met ondersteuning van Pierre Kuijpers behaalde hij enkele jaren later zijn HaFa-directie diploma met de Philips Harmonie in Eindhoven. Naast zijn werk als dirigent is Jan Koolen enkele uren per week actief als zelfstandig werkend koperdocent.

Samen met zijn vriend en compagnon Ron van Roy runt Jan daarnaast zijn bedrijf “Gestique”. Het doel is om mensen van allerlei leeftijden met elkaar in verbinding te brengen door middel van kunst en cultuur. Mensen een kans geven zich te ontwikkelen door hen een professioneel podium te bieden.

Een mooi voorbeeld van “die Jan Koolen” werd gevormd door de zgn. “Pentagram-concerten”, een promsachtige muziekshow in het najaar van 2014. Toevallig vond dit project in Kelpen-Oler plaats.

Als muzikaal leider van amateur blaasorkesten in Brabant en Limburg heeft Jan Koolen zijn sporen ruimschoots verdient. Zo was hij gedurende vele jaren wekelijks actief als dirigent van vier orkesten in de 1e divisie. Naast de vele concerten werden onder zijn leiding in ruim 30 concoursen, op één uitzondering na, altijd 1e prijzen behaald. Met de aanvulling dat 9 orkesten tevens promotie kregen toegewezen, en dat 6 orkesten kampioen van Nederland werden. Twee keer werd op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade een gouden plak behaald, en twee van zijn orkesten waren te gast in de concertserie “Verrassende Ontmoetingen” in de concertzaal Tilburg.

Momenteel is Jan Koolen als dirigent ook verbonden aan Brassband “De Vooruitgang” uit Nuenen; met dit orkest zal hij in november deelnemen aan de concertwedstrijden in Veldhoven.

Daarnaast dirigeert Jan muziekvereniging “Hartog” uit Oss. In juli van dit jaar zal hij, na 12,5 jaar vruchtbare samenwerking, met een groot muziekspektakel afscheid nemen van dit fanfare-orkest.